Onderwatercamera aan het filmarchief geschonken

Collectie Zerb - Sinnema met onderwaterhuis5

Vorige week heeft Leo Sinnema uit Stiens zijn vroegere onderwatercamera aan het Fries Film Archief geschonken. In 1974 kocht hij de camera met onderwaterhuis van Johan Hendrik Zerb (1924 – 2009), dierenarts in Akkrum en verwoed amateurfilmer. Zerb maakte er in de jaren ‘60 diverse onderwaterfilms mee maakte, vooral in Zuid-Europa. Sinnema gebruikte de camera van Zerb tot in de jaren ’80. Toen kwam de videocamera op.

Sinnema kwam in 1974 met Zerb in contact, toen deze bij de Leeuwarder duikclub Miramar zijn duikfilm Bouillabaise (1962) vertoonde.* Hij hoorde dat Zerb zijn camera met onderwaterhuis te koop had en besloot hem aan te schaffen. Hij betaalde er 300 gulden voor.

Sinnema maakte zijn eerste proefopnames in het overdekte zwembad aan het Catsplein in Leeuwarden en in de Oosterschelde. Hij ontdekte dat de belichting te zwak was voor onderwateropnames in de Nederlandse wateren. Zerb had daar geen last van gehad, want hij maakte zijn duikfilms in zonovergoten Zuid Europa en de Cariben. Sinnema verving de koperen buis onder de camera, met ruimte voor 32 batterijen voor de belichting, door een waterdichte accubatterij en hij plaatste sterkere lampen op de camera. In plaats van de 8mm camera van Zerb, een prachtige opwindcamera van het merk Paillard-Bolex, plaatste Sinnema een nieuwe Super8 camera in het onderwaterhuis. In de jaren tachtig werd deze vervangen door een videocamera.

Tegenwoordig is Sinnema lid van Duikteam Noordzee (alias Dûker Noardsee). Het duikteam heeft een eigen mosselkottertje in de haven van Harlingen liggen. Het team (18 leden) is regelmatig op de Noordzee te vinden. Sinnema, die op doktersadvies niet meer in de Nederlandse wateren mag duiken, maakt nog steeds duikfilms maar nu in warmere oorden en met een GoPro cameraatje.


*De Leeuwarder duikvereniging Miramar werd in 1969 opgericht door Nico Joustra en Hans Oldenburger