Nieuwe aanwinsten FFA

Brandweer Heerenveen 1

De afgelopen maanden is er weer veel film- en videomateriaal bij het Fries Film Archief binnengebracht. Hieronder een kleine selectie, met enkele bijzondere nieuwe aanwinsten.

Collectie Warns
Eind jaren zeventig zijn er vanuit basisschool De Totem in Warns een aantal speelfilmpjes gemaakt door onderwijzer en verhalenverteller Mindert Wijnstra en zijn leerlingen. Deze zijn door de werkgroep ‘Oudefilmswarns’ gedigitaliseerd en in het dorp opnieuw vertoond. Het originele filmmateriaal is bij het Fries Film Archief in beheer gegeven en de beschrijvingen hiervan zullen worden opgenomen in de online catalogus.  De filmpjes zijn uniek omdat ze door en met kinderen zijn gemaakt en een beeld van Warns in de jaren zeventig en tachtig geven. ‘Oudefilmswarns’ heeft de smaak intussen te pakken en is begonnen met het opsporen en verzamelen van meer historisch filmmateriaal van Warns en omgeving. Ook dit materiaal zal t.z.t. bij het FFA terechtkomen.

Collectie Oud Barradeel
Oudheidkundige Vereniging Barradeel heeft in de loop der jaren filmmateriaal verzameld dat een relatie heeft met de voormalige gemeente Barradeel in Noordwest-Friesland. Het betreft met name films van de dorpen Tzummarum en Sexbierum, o.a. bejaardenreisjes uit de jaren vijftig. Onlangs heeft men de collectie van 11 filmpjes bij het Fries Film Archief in beheer gegeven. Het FFA heeft de films inmiddels geïnventariseerd en deze zullen binnenkort worden gedigitaliseerd.

Collectie BIMEF
De amateurfilmers Jan Andringa en Anne van Loon waren tussen 1968 en 1979 de drijvende krachten van het filmerscollectief BIMEF: Bildtse Maatschappij tot Exploitatie van Film. BIMEF maakte diverse films, waaronder de speelfilms ‘Vizier’, ‘Orakel’ en ‘Race in Sint Anne’. Ze maakten ook een filmregistratie van de beroemde sneeuwstorm van 1979. Jan Andringa heeft onlangs dertien films van BIMEF bij het Fries Film Archief in beheer gegeven. Deze zullen in 2015 in het kader van het Deltaplan Digitalisering Fries Erfgoed worden gedigitaliseerd.

Collectie Brandweer Heerenveen
Door bemiddeling van de bibliotheek in Heerenveen zijn er vier 16mm-films van de brandweer in Heerenveen bij het Fries Film Archief binnengebracht. Het gaat om films uit de jaren ’30 en ’50, met o.a. registraties van oefeningen van de brandweer ter plaatse. De films zijn inmiddels gedigitaliseerd en tijdens een filmavond in de bibliotheek van Heerenveen vertoond.