Nieuwe aanwas en projecten

inventarisatie

Project Bedrijfsfilms

In juni 2013 gaan wij van start met het project Friese Bedrijfsfilms. Wij gaan op zoek naar films en video’s die ‘verborgen’ liggen bij Friese bedrijven. Film- en videomateriaal is kwetsbaar erfgoed. Het verdient professioneel beheer en behoud. Dat kan het Fries Film Archief bieden. Wij willen daarom graag in contact komen met Friese bedrijven die film- en videomateriaal over hun bedrijf bezitten. Samen kunnen we zoeken naar mogelijkheden om het materiaal goed te beheren en het voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Bent u in het bezit van bedrijfsfilms of wilt u ons tippen over bedrijven die film- en/of videomateriaal bezitten? Neemt u dan contact op met: Syds Wiersma, coördinator Fries Film Archief, 058-7890714, email hidden; JavaScript is required

Dorpsfilms van Johan Adolfs

Johan Adolfs heeft in de jaren ’50-’60 meer dan 100 Friese dorpen in beeld gebracht. Een deel van zijn originele 8mm films was al in ons bezit, maar een groot deel ook nog niet. De laatste tijd zijn we in de dorpen actief op zoek naar originele dorpsfilms van Johan Adolfs. Het afgelopen jaar hebben we meerdere films van Johan Adolfs aan onze collectie kunnen toevoegen: Joure (1949), Appelscha (1954), Berlikum (1963), Ferwert (1964), Marrum (1964), Delfstrahuizen (1965), Minnertsga (1966) en Reduzum (1965) en Joure (1967). Bovendien bleek dat er veel kopieën van Adolfsfilms op video en dvd in omloop zijn. Wij hopen de komende tijd te kunnen achterhalen waar de originelen van deze films liggen.