Montagetafels Anton Stoelwinder aanwinst voor Fries Film Archief

Montagetafel Anton Stoelwinder

Het Fries Film Archief heeft in samenwerking met het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar twee montagetafels van de Friese filmmaker Anton Stoelwinder kunnen overnemen. Het gaat om een 35mm en een 16mm tafel waar de heer Stoelwinder veel van zijn filmproducties op heeft gemonteerd. Zo vertelde hij bij de plaatsing van de twee tafels dat de 35mm tafel gebruikt is voor de montage van de Friese speelfilm De Fûke (2000).

Het Fries Film Archief staat al enige tijd in contact met de heer Stoelwinder omdat zijn collectie een van de zes projecten is die zijn meegenomen in het Deltaplan Digitalisering Fries Erfgoed. Deze collectie heeft een historische betekenis, omdat de heer Stoelwinder gezien wordt als een van de belangrijkste Friese documentairemakers van de afgelopen 50 jaar, o.a. vanwege zijn reeks jaarlijkse filmjournaals over Drachten (jaren ’70 en ’80).

De overdracht was voor de heer Stoelwinder een emotioneel moment, maar hij is blij dat zijn beide Steenbeck tafels op een goede plek zijn terecht gekomen en dat er nog jaren mee gewerkt zal worden. Dankzij deze nieuwe aanwinsten kan het Fries Film Archief nu 35mm en 16mm filmmateriaal met geluid bekijken, beoordelen en waarborgen. Een grote aanwinst dus voor het filmarchief.