PRESENTATIE LEEUWARDEN DVD De Friese hoofdstad in de 20ste eeuw

Leeuwarden DVD Waag

Donderdagavond 23 november wordt het eerste exemplaar van de DVD ‘LEEUWARDEN OP FILM. De mooiste beelden van de Friese hoofdstad uit de 20ste eeuw’ door Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Film Archief overhandigd aan wethouder Sjoerd Feitsma. Dit gebeurt tijdens de FÛN FOOTAGE JÛN, het archiefprogramma op het witte doek dat het Fries Film Archief en Slieker Film samen presenteren.

Het tweede exemplaar wordt overhandigd aan Frans Andringa, want de dvd bevat enkele pareltjes uit filmopnames van fotograaf-filmmaker Sjoerd Andringa en zijn zonen Jaap, Frans en Sjoerd. Gerard Nijssen en Erik Willems, de samenstellers van de dvd en bekend van Andere Tijden, zijn aanwezig om over het project te vertellen.  Natuurlijk laten zij ook hoogtepunten van de dvd zien.

Nu Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is, mogen de schatkamers waarin een kleine eeuw film over onze stad verborgen ligt, niet ontbreken. Daarom grasduinden Gerard Nijssen en Erik Willems de afgelopen maanden door de filmcollecties van Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Film Archief. Uit honderden films over Leeuwarden selecteerden zij de meest aansprekende fragmenten. Het resultaat mag er zijn. Ontroerende en onthutsende, grote en kleine, schreeuwende en fluisterende gebeurtenissen uit het filmverleden van onze hoofdstad zijn samengebracht in een twee uur durende, vloeiende reis door de Leeuwarder twintigste eeuw. Een beknopt commentaar in het Nederlands en het Fries ondersteunt de beelden.

De avond begint om 20.00 uur. Toegang is € 5,50. Kaarten kopen en reserveren kan tijdens openingstijden van de kassa van Slieker (Wilhelminaplein 92, Leeuwarden, 058-2050320).

Hier alvast een teaser. De intocht van Circus Althoff in Leeuwarden 1953: