Heerenveen-Haarlem 1948 – beschrijving bij de beelden

Heerenveen-Haarlem werd gespeeld op zondagmiddag 6 mei 1948. Het was de zesde speelronde van de kampioenspoule om de landstitel. Heerenveen stond op dat moment tweede, met 7 punten uit 5 wedstrijden. BVV (Den Bosch) stond met 9 uit 5 aan kop. Heerenveen moest winnen om in de race voor de landstitel te blijven. De volgende wedstrijd was Heerenveen-BVV.

Heerenveen won met 4-3 tegen Haarlem. Heerenveen-BVV werd vervolgens 1-0 en Heerenveen-EDO 5-2. Op dat moment, twee wedstrijden voor het einde van de competitie, stond Heerenveen bovenaan en had de landstitel voor het grijpen. Toen volgde de absolute topper, de finale van het seizoen: BVV-Heerenveen. In Den Bosch won BVV met 3-1. Ook de laatste wedstrijd tegen Go Ahead uit Deventer verloor Heerenveen.

Spelers Heerenveen-Haarlem
De spelers van Heerenveen bij het betreden van het veld, in volgorde van opkomst:

HFC Haarlem
Bij Haarlem was Kick Smit de vedette. De midvoor en aanvoerder groeide op onder de rook van het stadion, kwam naar de club en speelde al snel in Oranje. Hij was de eerste Nederlandse voetballer die scoorde op een WK. Andere belangrijke spelers van Haarlem waren: Laan, Piet Groeneveld (linksbinnen), Boeree, Verkaik (keeper), Van Daalen (stopper), Roozen (rechtsbuiten)

Samenvatting van de wedstrijd
Volgens de wedstrijdverslagen in de kranten van 7 mei was het een matige wedstrijd, met in de tweede helft een zwak Heerenveen. Bij rust stond Heerenveen voor met 2-0. Na rust werd het 2-1, 3-1, 3-2, 3-3 en tenslotte 4-3. Abe maakte alle vier de doelpunten voor Heerenveen, maar was volgens de media niet erg actief en volgens de Volkskrant zelfs apathisch na de 3-2 van Haarlem. Heerenveen kreeg deze wedstrijd meer dan het verdiende. Maar het ging om het resultaat. Door de overwinning bleef Heerenveen in de race voor de titel.

Hier vindt u een wedstrijdverslag uit de kranten van 7 mei.

Wedstrijdverloop op de film

0:00: het bruin leren monster
0:02: fanfarekorps op het veld
0:09: spelers Haarlem komen het veld op; we zien o.a. keeper Verkaik en aanvoerder Kick Smit
0.14: spelers van Heerenveen komen het veld op, eerst aanvoerder Jonkman, dan Abe met de bal in de hand, vervolgens (zie boven)
0:23: scheidsrechter Elst (uit Roozendaal) met zijn beide grensrechters betreedt het veld

1:56: mooi duel om de bal op helft Heerenveen
2.00: blessurebehandeling; veel spelers erbij, Abe geblesseerd?
2:05: Haarlem scoort 3-2, kopbal Kick Smit
2:10: veel druk van Haarlem
2.13: Germ Hofma, linksbuiten wacht op de bal
2:18: Frans Wuyts (?) verspeelt de bal op het middenveld, vergeefse sliding om de bal terug te veroveren
2:29: Haarlem scoort  3-3, doelpunt van Laan
2:34: vrije trap van Abe
2:36 en verder: Heerenveen jaagt op de 4-3; vlak voor tijd de winnende goal van Abe, maar die staat helaas niet op de film