Fries Film Archief workshop tijdens Noordelijke Netwerkdag Oorlogsbronnen

wereldoorlog

Donderdag 25 juni van 13.00-17.00 uur wordt op diverse locaties in Leeuwarden de Noordelijke Netwerkdag Oorlogsbronnen georganiseerd. Nieuwe presentatievormen van oorlogsbronnen staan centraal. Het Fries Film Archief verzorgt een van de vier workshops die worden aangeboden. Het volledige programma vindt u hier:
http://www.oorlogsbronnen.nl/nieuws/uitnodiging-noordelijke-netwerkdag-oorlogsbronnen-25-juni-2015

De workshop van het Fries Film Archief, die zal worden gegeven door Syds Wiersma, coördinator van filmarchief, gaat over verborgen verhalen achter amateurfilmbeelden uit de Tweede Wereldoorlog die zijn gemaakt in Friesland. Een belangrijke vraag tijdens de workshop zal zijn hoe deze beelden en verhalen kunnen worden gebruikt voor onderwijs en educatie. Het grootste deel van de collectie van het filmarchief bestaat uit collecties van Friese amateurfilmers. Daartussen zitten ook opnames uit de Tweede Wereldoorlog, waarachter bijzondere verhalen verscholen liggen die het filmarchief in de loop der jaren heeft ontdekt. Deze zijn de afgelopen maanden, bij gelegenheid van 70 jaar bevrijding, gebruikt voor projecten op Friese basisscholen en in het voortgezet onderwijs.

Het Netwerk Oorlogsbronnen heeft als doel het gebruik van Tweede Wereldoorlog collecties in Nederland te stimuleren. Door één digitale zoekingang tot alle relevante collecties te ontwikkelen, biedt het Netwerk een overzichtelijke en eenvoudige toegang aan professionele onderzoekers en het brede publiek.

Het Netwerk Oorlogsbronnen verbindt niet alleen collecties, maar ook collectie beherende organisaties en personen. Door het organiseren van jaarlijkse Netwerkdagen biedt het Netwerk een platform voor het uitwisselen van kennis en ervaring.
Het Netwerk Oorlogsbronnen gaat verder in het Kenniscentrum Oorlogsbronnen. Dit kenniscentrum is mogelijk gemaakt dankzij steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vfonds, het Prins Bernhardcultuurfonds en Archief2020.