Fries Film Archief vijftig films rijker uit Langweer

Langweer

De collectie van het Fries Film Archief is afgelopen week uitgebreid met meer dan vijftig films uit Langweer. Amateur-filmer Johannes Brinksma heeft zijn collectie bij het FFA  in beheer gegeven. In de periode 1972- 1985 heeft Brinksma vele facetten en actualiteit in Langweer en omstreken op film vastgelegd. Ook verzamelde hij ouder filmmateriaal uit de streek. Dit heeft geleid tot een bijzondere filmcollectie, die Brinksma de laatste jaren zelf heeft gedigitaliseerd en op dvd’s heeft uitgebracht. De originele 8mm- en Super8-films komen nu in het filmdepot van het FFA (bij Tresoar) te liggen en ook de digitale beelden komen te zijner tijd beschikbaar via de online catalogus van het FFA.

Brinksma is een telg uit een schippersfamilie. Zijn filmcollectie bevat daarom relatief veel beelden van zeilwedstijden en skûtsjesilen. Andere interessante titels zijn bijvoorbeeld: de impressies van de laatste werkdagen van Kerst de Jong als melkrijder en Harm Schipper als groenteboer, koekalven bij Tjebbe Hepkema en café Hepkema voor de verbouwing. Verder bevat de collectie een film uit 1938 van de bekende Friese filmmaker Bart Tromp, met beelden van hotel Dames Mink, Osingastate en de zuivelfabriek in Langweer. Ook de films uit de jaren ’50 van Jolle Hepkema, een boerenzoon uit Langweer, heeft Brinksma verzameld en bewaard.

Wij zijn Brinksma dankbaar dat hij deze prachtige collectie heeft opgebouwd, bewaard en nu in beheer geeft bij het Fries Film Archief. Filmmakers- en verzamelaars zoals hij zijn van onschatbare waarde voor het filmisch erfgoed van Fryslân.