Fries Film Archief in Bynt

Bynt

Deze week staat het Fries Film Archief centraal in Bynt, het dagelijkse magazineprogramma van Omrop Fryslân. Redacteur Marre Sloots van de Omrop heeft onlangs vier korte items gemaakt, waarin Syds Wiersma, onze coördinator, bijzondere historische filmfragmenten uit het filmarchief inleidt en vertoont.

De reeks begint vanavond met de Leeuwarder filmpionier George Christiaan Slieker sr. (1861-1945). Slieker was de eerste bioscoopondernemer van Nederland. Met zijn bioscooptent Theater Edison trok hij langs kermissen en schouwburgen in het land. Zijn eerste voorstellingen vonden plaats op de Leeuwarder kermis van 1896. Het Fries Film Archief bezit drie familiefilmpjes van de Sliekers uit de jaren ’30. George Christiaan is dan al lang geen bioscoopondernemer meer, maar we zien de oude man vrolijk aanwezig in de familiefilmpjes die zijn gemaakt door zijn zoon George. Het zijn de enige bewegende beelden van Slieker sr. die bewaard zijn gebleven.

De andere drie items gaan over:
-          De oudste Friestalige speelfilm, Kar út Twa (1937).
-          De dorpsfilm van Grou (1962), die Wiersma heeft gekozen om het verhaal te vertellen over het grote aantal dorpsfilms dat in de jaren ’50 en ’60 in Friesland is gemaakt.
-          Ien mûle, twa talen (1974), een film over meertaligheid in Friesland die destijds werd gemaakt in opdracht van de Provincie Fryslân.

Om de reeks in te leiden schuift Syds Wiersma vanavond om 17:20 live aan bij Bynt. De uitzending wordt daarna elk uur herhaald.