Landelijke inzamelingsactie ‘Mijn Band met Oranje’ van start!!

Keninginne Juliana

Op vrijdag 14 juni brachten koning Willem Alexander en koningin Maxima een bliksembezoek aan de provincie Fryslân. Dit werd door vele digitale camera’s vastgelegd. Sommige van deze opnamen zullen bewaard blijven en in de toekomst opduiken. Dan staat het Fries Film Archief klaar om deze beelden als waardevol erfgoed te bewaren en beheren. Ook vorige koninklijke bezoeken vormden een dankbaar onderwerp voor amateurfilmers, evenals koninginnendagvieringen, koninklijke jubilea, huwelijksfeesten en defilés. Het Fries Film Archief komt graag in contact met mensen die film- of videomateriaal bezitten met beelden van deze evenementen.

‘Mijn band met Oranje’
Vanaf 23 juli is het Fries Film Archief samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum op zoek naar ‘koninklijk’ videomateriaal. We doen mee aan de landelijke campagne ‘Mijn band met Oranje’. Dit is een inzamelingsactie van videomateriaal over het koningshuis uit de jaren ’80 tot heden, uit heel Nederland inclusief de overzeese gebieden. Aanleiding voor het project is de viering van 200 jaar Koninkrijk. De NOS stelt een film samen op basis van het ingezamelde materiaal en zal deze rond de eerste Koningsdag in 2014 uitzenden.Bij de selectie van opnamen horen uiteraard ook Friese beelden. Deze verzamelt het Fries Film Archief in samenwerking met Beeld en Geluid. Tot eind december 2013 kunnen mensen hun beelden bij het Fries Film Archief aanmelden en inleveren. U kunt uw videomateriaal ook rechtstreeks bij Beeld en Geluid aanmelden: Mijn Band met Oranje. Hier vindt u ook meer informatie over de campagne.

Tentoonstelling ‘Alles van Oranje’ in museum Willem van Haren
Hieronder vindt u een compilatie van historische beelden uit het Fries Film Archief van eerdere koninklijke bezoeken aan de provincie Fryslân. Deze compilatie hebben we gemaakt in opdracht van Museum Willem van Haren in Heerenveen, waar van 30 juni tot en met 27 oktober de tentoonstelling ‘Alles van Oranje, een privéverzameling’ te zien is.