Fries erfgoed hub RedBot.frl online

Redbot logo staand LR

Tot 2018 wordt er door twaalf Friese organisaties intensief samengewerkt aan het digitaliseren van een groot deel van het Fries cultureel erfgoed. De Fries erfgoed hub RedBot.frl is vanaf nu de online portal voor informatie over digitaal Fries cultureel erfgoed. Het Fries Film Archief is een van de deelnemende organisaties. Film- en videomateriaal uit het filmarchief dat de komende jaren wordt gedigitaliseerd, zal niet alleen publiek toegankelijk komen via de online catalogus van het filmarchief, maar komt op termijn ook beschikbaar via de RedBot portal. Hetzelfde geldt voor atlassen, schilderijen, museumcollecties, monumenteninformatie, juridische stukken, notariële akten, Friese literatuur en publicaties in tijdschriften en kranten of prenten en tekeningen. Het prestigieuze meerjarenproject dat al eerder in het nieuws kwam onder de titel Deltaplan Digitalisering Fries Erfgoed wordt gefinancierd vanuit het provinciale investeringsprogramma ‘Wurkje foar Fryslân’.

RedBot.frl
De website waar alles te lezen is over de voortgang van het project en de oplevering van deelprojecten is op 30 juni gelanceerd met zowel een Friestalige als Nederlandse versie. RedBot is een verwijzing naar de oude Friese koning Radboud – in het Fries Redbad – een roemruchte en strijdlustige koning. In ons digitale tijdperk herleeft hij onder de naam RedBot. Nu zorgt hij ervoor dat de Friese cultuur de hele wereld kan veroveren, want dat is precies wat RedBot voor ogen heeft: “zorgen dat het gedigitaliseerde cultureel Fries erfgoed voor iedereen overal ter wereld online ontsloten wordt”. De site waarop nu vooral nog nieuws over de voortgang van het project te vinden is wordt in de toekomst het portaal voor digitaal Fries erfgoed.

Banen voor Friezen
Twaalf samenwerkingspartners uit vooral de culturele hoek gaan binnenkort van start met de digitalisering. Het Fries Film Archief is inmiddels gestart met de noodzakelijke voorbereiding voor het digitalisering van historisch film- en videomateriaal. Het Fries Film Archief heeft hiervoor drie extra parttime medewerkers kunnen aannemen. Op RedBot.frl staat o.a. een interview met Sander Muller en Kelly Bauer. Zij waren eerder als vrijwilligers verbonden aan het filmarchief en hebben nu een payroll contract via uitzendbureau Unique. Jurjen Enzing is de derde medewerker die in het kader van RedBot inmiddels bij het Fries Film Archief aan de slag is. Het geld dat door Provincie Fryslân voor het gehele Deltaplan Digitalisering Fries Erfgoed (nu dus RedBot) beschikbaar is gesteld – vijf miljoen euro – moet in het kader van Wurkje foar Fryslân voor een groot deel worden besteed aan het versterken van Friese werkgelegenheid op korte termijn.