FILMPROGRAMMA HISTOBIOS IN SEPTEMBER

WEBSITE WALES

Iedere maand presenteert het Fries Film Archief een filmprogramma in de Histobios van Tresoar. We vertonen hoogtepunten uit de Friese filmgeschiedenis. Dit filmprogramma is onderdeel van de tentoonstellingen die Tresoar in 2018 in het kader van Lân fan Taal presenteert.
Mensen die heimwee hebben naar hun vakantie kunnen hun hart ophalen deze maand! Dagelijks kun je vanaf 13:00 genieten van twee uur historische beelden van de Wadden. Daarna, om 15:00, is het tijd voor Derop út! Friezen in het buitenland met veel aandacht voor vakantiefilms. Met onder andere een bezoek aan Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch in Wales!

 

Ons dagelijks filmprogramma voor september:

10-12 uur – Leeuwarden op film. De mooiste beelden van de Friese hoofdstad uit de 20ste eeuw.
12-13 uur – Glimkes uit het Fries Film Archief. Speelse beeldmontages over diverse thema’s.
13-15 uur – Wadblik Special. Historische beelden van het Waddengebied en Oerol.
15-16 uur – Derop út! Friezen in het buitenland
16-17 uur – Sport in Friesland. Met enkele filmische hoogtepunten
17-19 uur – Leeuwarden op film. De mooiste beelden van de Friese hoofdstad uit de 20ste eeuw.
19-20 uur Blik op de Friese landbouw. Historische beelden.
20-22 uur – Topstukken uit het Fries Film Archief.

Bij de Topstukken vertonen we de films hieronder.

Detained
Solofilm van Stan Laurel uit 1924. Deze unieke kopie dook op in 2017, toen medewerker Jurjen Enzing de aanwezige, oude nitraatfilms in het filmarchief inventariseerde. Het bleek de enige kopie ter wereld met de verloren gewaande ‘Hanging Scene’.  Begin 2018 haalde het filmarchief met deze vondst het landelijke en internationale nieuws.
Duur: 18 minuten

Kar út Twa
De eerste Friestalige speelfilm (1937). Kar út Twa is een stille film, maar de tussentitels zijn Friestalig. Componist Cees Hiep uit Holwerd maakte speciaal voor deze vertoning van Kar út Twa een nieuwe soundtrack bij de film.
Duur: 43 minuten

De Joodse Bruiloft
Korte film uit 1939 met de bruiloft van Mimi Dwinger en Barend Boers . Unieke opnames van het huwelijk in de Leeuwarder synagoge, met opperrabbijn Abraham Levisson.  Na de vondst van deze film in 2017 schreef journalist Auke Zeldenrust een boek over het bruidspaar en de bruiloftsgasten en maakte filmmaakster Annet Huisman een documentaire over de spannende vlucht van het bruidspaar door Europa in 1942. Duur: 8 minuten

De Barre Tocht
Filmreportage van de beruchte Elfstedentocht van 1963. De film werd gemaakt door het Friese filmcollectief Kleare Kimen.
Duur: 16 minuten

Impressie van Friesland
Hoogtepunten uit een lyrische film over Friesland uit de jaren 50, waarin de talentvolle cameraman Piet Suir de vier seizoenen volgt.
Duur: 14 minuten

Big Talk about a Small Town
Film van Han Mook over booming Drachten begin jaren 70. Klassieke promotiefilm over de tweede ‘stad’ en het grootste dorp van Friesland.
Duur: 10 minuten