Filmprogramma FFA op Historisch Festival Súdwest

Op zaterdag 22 september van 1100.-17.00 uur vindt het Historisch Festival Súdwest in Bolsward plaats. Het Fries Film Archief is een van de deelnemers. In Ons Gebouw draaien wij de hele dag door historisch filmmateriaal, voornamelijk uit de Zuidwesthoek van Friesland. Een kort overzicht:

    • beelden van o.a. Bolsward, Sneek en Workum
    • materiaal van de Sneker filmmaker Piet Wagter (1906-1995)
    • beelden over specifieke thema’s: scheepvaart, bedrijvigheid, specifieke beroepen, tradities, Rooms Fryslân, tuinen en parken,  spelende kinderen, Elfstedentochten, …
    • filmmateriaal uit het literair beeldarchief van Tresoar: er worden opnames gedraaid van diverse dichters uit de Zuidwesthoek, met o.a. Gysbert Japicx, Binne Lútsen Boanstra, Wim Beckers, Gryt Witbraad, Ytsje Hettinga, Henk van der Veer, Maria de Groot, Jacob Bouwhuis, ..

 

 

 

 

‘s Middags is er speciale aandacht voor de Bolswarder filmer Age Boschma. Jarenlang filmde hij actuele gebeurtenissen  in Bolsward om deze te vertonen aan bewoners van een rusthuis in de stad. Zo probeerde hij de band van deze groep ouderen met Bolsward levend te houden. Zijn werk heeft unieke historische beelden opgeleverd. Het Fries Film Archief is bezig om de collectie van Boschma te digitaliseren en opnieuw te presenteren. Een selectie uit het materiaal wordt vertoond, met commentaar van Reinder Jorritsma, oud-Bolswarder en nauw betrokken bij het filmarchief.

Het Fries Film Archief houdt ook een inzameling van oude filmpjes en video’s. We leggen vooral de focus op videomateriaal, omdat dit materiaal snel vergaat, kwetsbaar is en het van groot belang is om te worden ingezameld en gedigitaliseerd. Mensen die thuis originele opnames op videoband hebben liggen, worden opgeroepen om dit materiaal mee te nemen. Het materiaal kan ter plekke worden bekeken en er kunnen afspraken worden gemaakt over het digitaliseren van videobanden. Deze inzamelingsactie staat in verband met de noordelijke Home Movie Day op 14 oktober, waar de oogst van diverse inzamelingsdagen van videomateriaal  wordt gepresenteerd. Het Fries Film Archief is een van de deelnemers aan de Home Movie Day.

Filmprogramma Historisch Festival Súdwest:

      • 11.15-14.00 Doorlopende voorstelling: historische filmbeelden uit de Zuidwesthoek; beelden van dichters uit de Zuidwesthoek
      • 14.00-15.00 Special over de films van Age Boschma
      • 15.00-17.00 Doorlopende voorstelling

Tegelijkertijd:  Inzameling van film- en videomateriaal