Filmmateriaal Atje Keulen-Deelstra opgenomen in de collectie Fries Film Archief

AKD

Voor de uitzending van Andere Tijden Sport begin januari 2016 over schaatskampioene Atje Keulen-Deelstra werden diverse amateurfilmpjes gebruikt. Deze filmpjes doken op na een oproep van Andere Tijden Sport in de landelijk media. Dit materiaal is nu grotendeels overgedragen in het Fries Film Archief.

De belangrijkste collectie is afkomstig van de familie Keulen-Deelstra zelf. Het gaat om filmpjes die Atje zelf in de loop van haar schaatscarrière heeft verzameld. Er zitten unieke opnames tussen van trainingen, wedstrijden (diverse Europese en Wereldkampioenschappen) en huldigingen. Een van de topstukken is een compilatie van 8mm-filmpjes, met opnames van verblijf, training en EK 1974 in Alma Ata, inclusief de huldiging van Atje. Op deze filmspoel staan ook beelden van het WK 1974 in Heerenveen en de huldiging van Atje in Jirnsum.

De hele collectie wordt de komende weken bij het Fries Film Archief geïnventariseerd. De filmpjes die nog niet door Andere Tijden Sport zijn gedigitaliseerd, worden dat alsnog.

De betreffende aflevering van Andere Tijden Sport bekijkt u hier.