Filmarchiefroute Súdwest tijdens de Sneker Filmwinter 2018

AV1855 jongetje schaatst bij waterpoort

2018 gaat in Sneek van start met de Sneker Filmwinter, een ‘smûk’ filmfestival dat plaatsvindt in bioscoop Cine Sneek en wordt georganiseerd door Filmhuis Sneek. De achtste editie van de Sneker Filmwinter duurt van donderdag 18 tot zondag 21 januari. De beste films van het afgelopen jaar worden vertoond, er is een programma met kinder/familiefilms en u wordt getrakteerd op de jaarlijkse klassieker, deze keer Taxi Driver van regisseur Martin Scorcese (1976).

 

Omdat de Sneker Filmwinter graag bijdraagt aan LF2018, is het Fries Film Archief gevraagd om een historische filmroute over de Friese Zuidwesthoek samen te stellen. Onder de titel Rûte Súdwest vertoont het filmarchief een programma met filmcompilaties over Sneek, Bolsward, de Zuiderzeesteden, de dorpen in Súdwest Fryslân en oude regionale actualiteit. Op alle middagen van de Sneker Filmwinter is dit programma in een extra zaal te bewonderen. Bij de diverse compilaties wordt live commentaar gegeven door historici uit stad of streek.

Waterpoort

Zuidwest Friesland is een van de regio’s in Friesland waar al vroeg relatief veel werd gefilmd. Voor de Tweede Wereldoorlog was film in Friesland voornamelijk een dure hobby. Alleen de welgestelden hadden een camera en (professionele) fotografen deden film er soms bij. Als watersport- en kustgebied was Zuidwest Friesland een gewild object om te filmen. Ook de prachtige steden en Gaasterland trokken filmmakers aan. Grote evenementen, zoals de Elfstedentocht en het Skûtsjesilen, werden volop vastgelegd. Het Fries Film Archief bezit dan ook een rijke collectie Súdwest. Met trots vertonen we de parels hieruit tijdens deze editie van de Sneker Filmwinter.

Voor het volledige programma, zie: http://www.filmhuissneek.nl/programma/programma3

Skutsje