FFA samen met Beeld en Geluid op Sneekweek

Sneekweek still 6

Tijdens de opening van de Sneekweek, op vrijdagavond 1 augustus, presenteert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Hilversum) bijzondere archiefbeelden van Sneek en de Sneekweek. Naast materiaal uit de eigen collecties, laat Beeld en Geluid ook filmbeelden uit het Fries Film Archief en door kinderen gemaakte animatiefilms zien. De tot meer dan 80 jaar oude films zijn ook op zaterdag 2 en zondag 3 augustus te zien én kinderen en hun ouders kunnen aan de slag door zelf een animatiefilm te maken.

Overdracht unieke filmcollectie KWS aan Fries Film Archief
Een bijzonder moment is de feestelijke overdracht van de collectie van zeven films van de Koninklijke Watersport Vereniging Sneek (KWS), de organisator van de Sneekweek, aan het Fries Film Archief. Dit vindt plaats op zaterdag om 13.00 uur op het starteiland. De films werden onlangs gevonden in het archief van de KWS. Bij de collectie zit een film van de Sneekweek tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarschijnlijk uit 1942.  Waardevol is ook de film van Anton Stoelwinder van de 50ste Sneekweek (1985). Het Fries Film Archief zal de films gaan beheren, digitaliseren en voor publiek toegankelijk maken.

Amateurfilm Platform
Beeld en Geluid en het Fries Film Archief zijn op zoek naar meer amateurfilms en –video’s van de Sneekweek. Mensen die in bezit zijn van historische film- en/of videobeelden van het evenement kunnen zich komend weekend melden bij de stand van Beeld en Geluid in de Stadhuistuin. Alles is welkom: van zeer oude films uit de jaren ’20 tot video’s vanaf de jaren 80. Aangemeld materiaal zal door het Fries Film Archief worden bekeken en indien de moeite waard via het landelijke amateurfilmplatform worden vertoond. Het amateurfilmplatform is een initiatief van Beeld en Geluid. Diverse regionale filmarchieven, waaronder het Fries Film Archief, werken eraan mee. De website van het platform zal de komende jaren met veel Nederlands amateurfilmmateriaal worden gevuld. Zie amateurfilmplatform

Zelf aan de slag met animatiefilms
Tijdens de Sneekweek kunnen bezoekers niet alleen beelden bekijken, maar ook zelf aan de slag. Kinderen kunnen samen met hun (groot)ouders, ooms en tantes een eigen stop-motion animatiefilm maken bij de animatiekar. Zo leren de kinderen alles over wat er bij het maken van een animatiefilm zoal komt kijken.

Programma in de Stadhuistuin
-
vrijdagavond 1 augustus: VJ met archiefbeelden op groot scherm tijdens de opening van de Sneekweek
- zaterdag 2  augustus om 13.00 uur (starteiland): overdracht historische filmcollectie KWS aan Fries Film Archief
- zaterdag 2 en zondag 3 augustus (10:00 – 17:00 uur): VJ met archiefbeelden op groot scherm, animatiefilm maken