FFA op het Fries Food Festival

AV0819 evil eyes

Tweede Paasdag (maandag 1 april ) opent Stadsschouwburg De Harmonie van 11.00 uur tot 23.00 uur haar deuren voor de eerste editie van het Fries Food Festival. Het Fries Food Festival is een hip festival waar men (h)eerlijke regionale producten kan kopen, proeven, eten en bereiden. Een plaats voor winkels, markten, proeverijen, demonstraties, lezingen, discussies en(kinder)workshops. Daarnaast worden er in verschillende zalen films getoond, waarin ook het thema ‘ food’  terugkomt.

 

In de collectie van het Fries Film Archief zit relatief veel filmmateriaal over voedsel, landbouw en veeteelt. De productie en distributie van voedsel werden vanaf de jaren ’20-30 regelmatig op film vastgelegd. Tijdens het Fries Food Festival laat het Fries Film Archief een behoorlijke selectie uit de eigen collectie zien. Er worden drie compilaties gepresenteerd van historisch filmmateriaal.

Naast deze drie compilaties vertoond het Fries Film Archief een blok met twee kortere filmpjes die met food in Friesland te maken hebben. In de eerste korte film ‘Ik zie, ik zie … de dorpswinkel eigenaresse’ (16 min.) staat de dorpswinkel van Wytgaard centraal. Je vindt ze nog wel eens in van die Hollandsche verhaaltjes terug: dorpswinkeltjes. Je weet wel, van die kleine winkeltjes aan huis, de geur van vers brood en waar de mensen nog tijd voor praatjes hebben. Helaas verdwijnen er steeds meer. Maar in Wytgaard bestaat hij nog. Bij Deelstra supermarkt krijg jij een exclusief kijkje in de winkel! De film is gemaakt door het filmerscollectie ‘Ik zie ik zie’ dat wordt gevormd door de jonge filmmakers Dennis Hooyenga, Germ Henk Blumers, Herman Blumers, Pieter de Jong en Rene van der Knijff.

De tweede film is een vrij recente, korte documentaire die in opdracht van de Fryske Akademy is gemaakt. ‘Hânwurk op ‘e bou’ (21 min.) is één deel uit een langere documentaire over het Friese boerenwerk uit 1998. De documentaire was een initiatief van de Landbouwkundige Werkgroep van de Fryske Akademy. Zij wilden het oude boerenhandwerk op film vastleggen. Voor de film is gebruik gemaakt van archiefmateriaal, maar er zijn ook nieuwe opnames op locatie gemaakt. Filmmaker is Wiebe Hoekstra. De film is Nederlands ondertiteld.

  • 11.00 –  11.40 uur I Het productieproces: van het land naar de klant
  • 13.30 –  14.10 uur I De Friese zuivel: een overzicht van de ontwikkeling
  • 16.00 –  16.40 uur I Dagelijks eten en drinken: met festiviteiten zoals markten en horeca
  • 20.00 –  21.00 uur twee korte documentaires

Voor meer info over het festival surf naar www.friesfoodfestival.com