Eerste bulk films en video’s voor digitalisering naar Memnon

20160704_124756

Woensdag 6 juli bereikt het Fries Film Archief een mijlpaal in het Deltaplan Digitalisering Fries Erfgoed. Dan wordt de eerste grote bulk films en video’s vervoerd naar het av-digitaliseringsbedrijf Memnon in Brussel. Deltaplan medewerkers bij het Fries Film Archief hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om de honderden films en video’s klaar te maken voor verzending.

Deze eerste bulk bestaat uit diverse collecties, waaronder de gehele filmcollectie Leeuwarden van het Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Film Archief. Een kleine honderd video’s uit het Oerolarchief zijn ook onderdeel van de bulk, evenals enkele particuliere collecties met historische waarde: Van der Velde (Leeuwarden), Andringa (Leeuwarden), Franke (Earnewâld), Pothaar (Heerenveen), Brouwer (Dokkum) en BIMEF (Bildtse Maatschappij tot Exploitatie van Film), een filmerscollectief dat vooral in de jaren zeventig actief was.

Het Fries Film Archief is inmiddels begonnen met het gereedmaken van de tweede grote bulk. Deze zal eind 2016 worden gedigitaliseerd. Ook daarin bevinden zich enkele bijzondere collecties: de Drachtster Journaals, die filmmaker Anton Stoelwinder in de jaren tachtig voor de gemeente Smallingerland maakte, een aantal films van documentairemaker Henk Penninga, de dorpscollectie van Kollumerzwaag en delen van de videocollecties van de voormalige lokale omroepen Mercurius (Leeuwarden) en Oskar (Joure).

Zodra de eerste bulk materiaal uit Brussel terugkomt, zullen de gedigitaliseerde films en video’s zo spoedig mogelijk online te bekijken zijn via de website en de catalogus van het Fries Film Archief.