Dorpsfilm Drachten binnengebracht bij het Fries Film Archief!

Dorpsfilm Drachten 2

Er is weer een film bij het Fries Film Archief binnengebracht van dé Nederlandse dorpsfilmer van de 20ste eeuw, Johan Adolfs. Het gaat om de dorpsfilm van Drachten uit 1954. De film is afkomstig van de historische vereniging Smelne’s Erfskip. Zij hebben de film ook gedigitaliseerd. De originele 8mm-film geven ze nu in beheer bij het Fries Film Archief.

Johannes Willem Lambertus (Johan) Adolfs was een filmmaker en producent die van 1948 tot 1970 verantwoordelijk was voor de realisatie van zo’n 1500 dorpsfilms. Wat deze dorpsfilms zo bijzonder maakt is dat er veel bewoners uit de dorpen worden geportretteerd. Ook komt de middenstand prominent in beeld, dit omdat veel winkeliers de heer Adolfs betaalden voor deze screentime. De Landelijke Filmactie van de heer Adolfs heeft ook voor veel Friese Dorpsfilms gezorgd. Een deel van de films bevinden zich al in de collectie van het Fries Film Archief, echter nog lang niet allemaal. Gelukkig duiken er af en toe nog van deze historisch waardevolle films op.

De historische vereniging Smelne’s Erfskip heeft een inventarisatie gemaakt van de personen die in de film voorkomen, deze lijst  is hier te vinden. Voor een overzicht van alle Friese dorpsfilms die zich momenteel in de selectie bevinden van het Fries Film Archief klik hier.