Diverse films van Bildts filmerscollectief online

AV5995 Autoped race ter water

Het Fries Film Archief heeft weer een nieuwe Bildtse filmcollectie online gepubliceerd. Het gaat om dertien films van BIMEF, de ‘Bildtse Maatschappij tot Exploitatie van Film’. De films van BIMEF zijn een prachtige aanvulling op de toch al rijke verzameling films over het Bildt die het filmarchief samen met het Bildts Dokumintasysintrum (BDS) heeft opgebouwd. Op het YouTube-kanaal van het BDS staan inmiddels meer dan 150 filmpjes, waaronder vele dorpsfilms.  

Tussen 1968 en 1979 waren de amateurfilmers Jan Andringa en Anne van Loon de drijvende krachten achter filmcollectief BIMEF. Zij maakten onder andere diverse speelfilmpjes met acteurs uit de regio, waaronder Achter het Vizier, Orakel en 1½ uur race van Sint Anne. Orakel gaat over een vrachtwagenchauffeur die de voetbaltoto heeft gewonnen met een speciale rekenformule en vervolgens wordt bedreigd door twee Bildtse bendes. In 1½ uur race van Sint Anne wordt tijdens de autoped race in het dorp een deelnemer in de sloot geduwd, die vervolgens van vals spel wordt beschuldigd.

Andringa en Van Loon maakten ook reportages over de spectaculaire sneeuwstorm van 1979 en diverse verenigingen in Sint Annaparochie, waaronder de ijsclub en de schietvereniging. In de BIMEF-collectie zit verder een filmregistratie uit de jaren ’50 van een reisje met bejaarden uit Sint Annaparochie. Makers van deze films waren de bekende amateurfilmers Garmt van Kampen en Anne Boomsma, van wie het filmarchief veel meer films in de collectie heeft.

Jan Andringa heeft de dertien BIMEF-films bij het Fries Film Archief in beheer gegeven. Deze zijn onlangs in het kader van het Deltaplan Digitalisering Cultureel Erfgoed gedigitaliseerd.

Klik hier om alle films van BIMEF te bekijken 

Klik hier voor alle films op het YouTube-kanaal van het Bildts Dokumintasysintrum