Bijzonder Fries-Limburgs filmproject

De Smearlappen

Stichting Movie Scenes, gevestigd in Maastricht, heeft de benodigde financiering verworven om een pilot op te nemen van de verfilming van de Friese roman De Smeerlappen (De Smearlappen) van de bekende Friese auteur Anne Wadman. Bij het project zijn vele culturele en onderwijskundige partners betrokken. Zodoende moet er een platform voor filmmakers ontstaan in de provincie Friesland.

Movie Scenes is een initiatief van filmproducent Elbe Stevens. Movie Scenes wil door middel van samenwerking met regionale cultuur- en onderwijsinstellingen en omroepen professionele filmprojecten tot stand brengen.

Voor de Smearlappen wordt een samenwerking opgezet met onder andere Leeuwarden 2018, Slieker Film, Omrop Fryslân, Tresoar, D’Drive Film & Media (Friesland College), CMD (NHL), en Tryater. Via dit project moet een duurzaam platform ontstaan waar alle betrokkenen bij ‘film in Friesland’ samenkomen en zichtbaar zijn.

Het eerste project van Movie Scenes vindt plaats in het kader van de aanloop van Leeuwarden als Europese Culturele Hoofdstad in 2018. In De Smearlappen vertelt Eelkje, een jonge vrouw van in de twintig, haar levensverhaal. Zij zet haar seksualiteit in om te ontkomen aan de verstikkende relatie met haar vader.
Wadman schreef het boek in 1963, maar het verhaal heeft nog niets aan actualiteit ingeboet.
Momenteel wordt gewerkt aan het scenario door Bouke Oldenhof. De pilot, met veel aandacht voor de Friese taal, zal in de zomer van 2015 worden opgenomen en zal in november 2015 in première gaan tijdens het Noordelijk Film Festival. Eén van de hoofdrollen wordt vertolkt door Derek de Lint. De speelfilm wordt in 2017 verwacht.