Boekpresentatie en filmpremière De Joodse Bruiloft / De Joadske Brulloft

100 - receptie - Barend en Mimi - 5

Woensdagmiddag 18 april is de boekpresentatie van ‘De Joodse Bruiloft’ in de Synagoge in Leeuwarden. Auteur Auke Zeldenrust schreef het boek naar aanleiding van de historische filmbeelden van het huwelijk van Mimi Dwinger en Barend Boers op 18 april 1939. Deze beelden werden begin 2017 door de familie Boers bij het Fries Film Archief gebracht. Het werd landelijk en internationaal nieuws. Een onbekend stukje Joods Leeuwarden, inclusief een huwelijksdienst in de synagoge met Opperrabbijn Abraham Levisson, kreeg meer dan 70 jaar na de vernietiging van het grootste deel van de levendige Leeuwarder Joodse gemeenschap een gezicht.

De trouwfilm dook op in een rijk gevulde koffer die na de oorlog lange tijd ongeopend bleef. Kort na het overlijden van Mimi in 2007 openden de kinderen Boers de koffer. Ze ontdekten een grote hoeveelheid persoonlijke documenten: briefwisselingen, foto’s, documenten van het Rode Kruis, de uitgetypte toespraak van de bruidegom, beschrijvingen van de vlucht, etc. De koffer bevatte ook twee 8mm-filmpjes, met de beelden van de bruiloft in 1939. De meeste documenten  hadden te maken met naaste familie die in de oorlog in de kampen waren vermoord. Enkele brieven gaven een beeld van de vlucht van Barend en Mimi door Europa in 1942. Via Frankrijk, de Pyreneeën, Spanje en Portugal slaagden zij erin Amerika en Canada te bereiken.  Ze overleefden de holocaust.

De koffer deed de Omrop Fryslân journalisten Auke Zeldenrust en Annet Huisman besluiten om in gesprek te gaan met de familie Boers en in nauwe samenwerking met hen nader onderzoek naar de verhalen uit de koffer te doen. Zo opende de koffer zich verder. Annet maakte de vierdelige documentaire De Joadske Brulloft. Met Yvette, André en Marion, de drie kinderen van Barend en Mimi, volgde zij een deel van de vluchtweg door Europa. Auke schreef een boek, waarin hij ook ingaat op de vlucht, maar waarin het hele spectrum van de inhoud van de koffer wordt verteld. Een groot deel van de bruiloftsgasten brengt hij in zijn boek tot leven.

Na de aanbieding van het boek aan de familie Boers vertoont Omrop Fryslân deel 2 van Annet Huisman haar documentaire.

Plaats: Leeuwarden, Synagoge, Sacramentsstraat 19
Datum: 18 april
Tijd: 13.30 uur

Hieronder kunt u de gehele trouwfilm van Barend en Mimi nogmaals bekijken.