Blik op ‘t Bildt

Blik op Beeld het Bildt 2

Op zaterdag 25 april organiseerden het Fries Film Archief en het Bildts Dokumintasysintrum een speciale editie van Blik op Beeld: Blik op ‘t Bildt. Inwoners van het Bildt konden met hun oude filmpjes en video’s terecht in MFC Ons Huis in Sint Annaparochie. De hele dag door werd er historisch filmmateriaal vertoond dat het dokumintasysintrum en het filmarchief de afgelopen jaren in het Bildt hebben ingezameld en gedigitaliseerd. 

Het Bildts Dokumintasysintrum bestaat dit jaar 25 jaar. Dit hebben ze gevierd door alle Bildtse dorpen af te struinen. Bewoners kwamen in grote getale kijken naar de rijke collectie van het dokumintasysintrum en vulden deze schat aan met  verhalen, foto’s en filmmateriaal. De topstukken die deze tour heeft opgeleverd waren 25 april te zien in een overzichtstentoonstelling in MFC Ons Huis.

Oude films niet weggooien
Om te voorkomen dat waardevolle familiefilms of ander interessant beeldmateriaal verdwijnt of op rommelzolders ligt te vergaan, trok het Fries Film Archief vanaf 2012 de provincie in. Wij hebben diverse  Blik op Beelddagen georganiseerd, o.a. in Leeuwarden, Sneek, Bolsward, Hindelopen,  Stiens, Heerenveen en Grou. Zo proberen wij om oude film- en videobeelden – vaak unieke tijdsdocumenten – te verzamelen, behouden en weer een podium te geven.

Een verslag van “Blik op ‘t Bildt” volgt binnenkort.