Beelden FFA bij tentoonstelling Jo Vegter – Architect

Vegter portret

Op vrijdag 7 februari is in Tresoar de tentoonstelling ‘Jo Vegter – Architect’ geopend. Jo Vegter (1906-1982) heeft zijn stempel gedrukt op de bouwkunst in het naoorlogse Nederland. De architect, die veertig jaar zijn bureau in Leeuwarden had, laat een breed oeuvre na. De tentoonstelling toont vele aspecten van deze moderne stedenbouwkundige.

Jo Vegter vestigde zich in 1935 als zelfstandig architect in Leeuwarden. Hij was destijds de enige in Delft opgeleide bouwkundig ingenieur. Hij ontwikkelde een brede belangstelling en werkterrein. Naast zelfstandig architect was hij Rijksbouwmeester (1958-1971) en inspecteur van het Openbaar Kunstbezit in Noord-Nederland. Hij ontwierp, bouwde, restaureerde, adviseerde over kunstbezit en doceerde (b.v. aan de MTS in Leeuwarden). Naast grote bouwwerken deed hij stedenbouwkundige projecten en restauraties. Zo restaureerde hij de kerken van Jorwerd en Kollum, en ook de graftombe van de Friese Nassaus in de Grote Kerk in Leeuwarden.

Het Fries Film Archief heeft bijgedragen aan de tentoonstelling over Jo Vegter met een compilatie van
beeldmateriaal van Friese gebouwen of objecten die hij ontwierp en/of restaureerde. Voorbeelden hiervan zijn: de Landbouwtentoonstelling (Leeuwarden, 1947), ‘Beter Wonen’ WBV (Leeuwarden, achter Cambuur, vanaf 1947), het koor van de Grote Kerk en de graftombe van de Friese Nassaus (Leeuwarden, 1948),  de Rijkskweekschool (Leeuwarden, 1962), het kantoor van de IWGL (Leeuwarden, 1964), de watertorens in Dokkum en Drachten, project de Zoutsloot (Harlingen, 1970), de HTS (Leeuwarden, 1972), Politiebureau (Leeuwarden, 1975).

De tentoonstelling ‘Jo Vegter – Architect’ is te bezichtigen van maandag 10 februari t/m za 17 mei.
Locatie: Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden.

Suzanne Fischer en  Marieke Kuipers schreven in opdracht van Tresoar een mooi boekje over ir. Vegter en zijn werk. Hiernaast een foto van het omslag.

De beeldcompilatie gemaakt door het Fries Film Archief is onderdeel van de tentoonstelling, maar u kunt hem ook op YouTube bekijken: klik dan hier

Voor meer informatie, zie het artikel van Bert Looper in de Letterhoeke; klik hier