Atje Keulen-Deelstra: de Triomf van een Schaatsmoeder – zondag 10 januari in Andere Tijden Sport

Atje Keulen-Deelstra

Zondagavond 10 januari staat schaatslegende Atje Keulen-Deelstra centraal in Andere Tijden Sport. In de uitzending worden diverse amateurfilmbeelden uit het Fries Film Archief gebruikt . Met name de 16mm filmbeelden die de Leeuwarder drogist en fotohandelaar Piet Plantinga maakte van het WK allround op Thialf in 1974 en de huldiging van Atje als wereldkampioene, zijn van zeer goede kwaliteit.

De Friezin Atje Keulen-Deelstra uit Jirnsum won begin jaren zeventig vier keer de wereldtitel allround. Ze was in de dertig en moeder van drie kinderen. De zorg voor haar kinderen kwam in de wintermaanden neer op haar man Jelle en zijn ouders. Dat zorgde voor de nodige ophef in Nederland. Onbedoeld werd ‘Ús Atsje’ een voorloper van de vrouwenemancipatie. De prestaties van Keulen-Deelstra zorgden tegelijkertijd voor ongekende vreugdetaferelen in haar Friese geboortedorp.

Voor deze aflevering van Andere Tijden Sport zijn veel amateurbeelden van de inhuldigingen teruggevonden, zowel bij particulieren als in het Fries Film Archief. Zo komt amateurfilmer Femmy Landman aan het woord. Enkele jaren geleden plaatste ze haar filmcollectie in het Fries Film Archief. Femmy was een verwoede schaatser en volgde met haar camera diverse kampioenschappen. Zo legde ze ook het WK allround van 1974 vast en de inhuldiging van Atje in Jirnsum. Ook beelden van Jan Deelstra uit Franeker is gebruikt in de uitzending. Deze doken op na een oproep van Andere Tijden Sport om filmmateriaal aan te leveren. Over de bijzondere film van Piet Plantinga verschijnt eind deze week een artikel van publicist Nando Boers in Trouw.

Exclusief voor de aflevering van Andere Tijden Sport maakte de Friese zanger-componist Meindert Talma een ‘Atje-lied’, een hernieuwde ode aan ‘Ús Atsje’. Meindert treedt donderdag 7 januari met dit nieuwe Atje-lied  op in De Wereld Draait Door.

Ook de Telegraaf, de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân besteden aandacht aan deze bijzondere aflevering van Andere Tijden Sport.

Uitzending Andere Tijden Sport:
Datum: 10 januari
Tijd: 22.20 uur
NPO 1