Archiefprogramma Noordelijk Film Festival

Vrouw op het strand (van Rijswijk)

VROUWEN ACHTER DE CAMERA
Vrouwen (en mannen) voor de camera, we raken er nooit op uitgekeken en over uitgepraat. Maar vrouwen (en mannen) achter de camera zijn minstens zo interessant . Onder de titel ‘Vrouwen achter de camera’ laten we dit jaar zien hoe vrouwelijke filmmakers te werk gingen in een wereldje dat veelal – door vaak technisch aangelegde mannen – werd gedomineerd. We hebben de talentvolste vrouwen geselecteerd uit de collecties van het Fries Film Archief, het Gronings Audiovisueel Archief en het Drents Audiovisueel Archief. De mooiste staaltjes van vrouwelijke filmkunst hebben we bijeengezet in een compilatie die we tijdens het festival vertonen. In een panelgesprek tijdens de Noordelijke Filmmeeting worden enkele van de in de compilaties opgenomen vrouwelijke filmmaaksters uit het Noorden geïnterviewd.

ARCHIEFCOMPILATIE
De oudste kleurenbeelden in de collectie van het Fries Film Archief werden door Aartje van Rijswijk op 16mm-film geschoten. Het is een filmpje over Vlieland, waar de familie Van Rijswijk een tweede huis had. Aartje heeft het Vlieland van de jaren ’30 op een sfeervolle manier vastgelegd. Ze was een van de eerste filmmaaksters in het Noorden. Talloze vrouwelijke amateurfilmers volgden, hoewel ze een minderheid bleven vormen in de overwegend mannelijke filmmakers wereld. Filmwetenschapper Evelien van der Kooi dook in de geschiedenis van de amateurfilmmaaksters in het Noorden. Ze traceerde diverse vrouwen achter de camera, in en buiten de filmarchieven van Friesland, Groningen en Drenthe. De hoogtepunten van haar speurtocht presenteren we in een compilatie. Evelien leidt de beelden zelf in.
Hier vindt u meer informatie en kunt u tickets reserveren.
Vrijdag 10 november, 14.30 uur, Slieker Film, Blauwe Zaal

Uit de collectie van Aartje (en Koos) van Rijswijk

 

PANELGESPREK
Tijdens de Noordelijke Filmmeeting in de Neushoorn Arena vertellen drie filmmaaksters, Vera Tietjens, Heleen Vissinga en Liefke Knol, over hun films en filmervaringen. Een deel van hun films liggen in de filmarchieven van Friesland, Groningen en Drenthe. Zij worden geïnterviewd door Jennifer O’Connell, artistiek leider van het Internationaal Filmfestival Assen (IFA), en gaan met elkaar in gesprek. Hoe begonnen ze met filmen, waarom maken ze films, hoe gaan ze te werk, waar ligt het vrouwelijke in hun werk? Tijdens het interview laten ze korte fragmentjes uit hun films zien. Er zijn ook jongere filmmaaksters aanwezig, die door het NFF zijn geselecteerd voor het competitieprogramma Noorderkroon.
Vrijdag 10 november, 11.40 uur, Neushoorn Arena, toegang gratis

Artje Keulen Deelstra

Uit de collectie van Femmy Landman

 

TALENTVOLLE FILMMAAKSTERS TIMMEREN AAN DE WEG
Mirjam de With, Johanneke Dijkstra,  Saskia Diesing, Froukje van Wengerden. Het zijn bekende namen in een nieuwe generatie filmmaaksters. Anna van Keimpema,  Saskia Jeulink, Wilma Fritsma, Emmi Visser, Maritta Versnel, Lilian Anneloes, Josje Kobes, Ellen Versluijs, Hilde Timmer; ook het competitieprogramma Noorderkroon laat zien dat talentvolle filmmaaksters aan de weg timmeren.
Hier vindt u de link naar het Noorderkroon programma

Africa

Uit de collectie van Rigtje Wassenaar-Boelstra

 

ONLINE EXPOSITIE
De drie Noordelijke filmarchieven werken al enige jaren mee aan het Amateur Film Platform (AFP), onderdeel van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Zo maakte filmwetenschapper Evelien van der Kooi, in opdracht van het Fries Film Archief, afgelopen jaar een speciale expositie over de Friese filmclub Kleare Kimen in de jaren ‘50 en ’60. Speciaal voor het Noordelijk Film Festival heeft Evelien nu een online tentoonstelling gemaakt over vrouwelijke amateurfilmers die zij heeft ontdekt in de collecties van de filmarchieven van Groningen, Friesland en Drenthe.
Hier vindt u een link naar de online expositie op het Amateur Film Platform. De tentoonstelling gaat 8 november online.

Vlieland

Uit de collectie van Aartje (en Koos) van Rijswijk

 

KLEINE CANON VAN DE FRIESE FILMGESCHIEDENIS
Tijdens de presentatie van het Fries Filmplatform op de Noordelijke Filmmeeting presenteert het Fries Film Archief een kleine canon van de Friese film en media, met bijzondere beeldfragmenten en verhalen. Hier vindt u een link naar het programma van de Noordelijke Filmmeeting.
Vrijdag 10 november, 16.00 uur, Neushoorn Arena, toegang gratis

Jongen

Uit de collectie van Vera (en Ed) Tietjens

 

FOYER
Ook dit jaar projecteert het Fries Film Archief weer korte archiefcompilaties in de Foyer. Het betreft een selectie uit filmmateriaal dat het afgelopen jaar door ons is gedigitaliseerd. De speelse montages, glimpjes uit honderd jaar Friese filmgeschiedenis, zijn gemaakt door filmarchiefeditor Rik Klaver.

Sjah

Uit de collectie van Rigtje Wassenaar-Boelstra

 

KLASSIEKERS EN DOCUMENTAIRES
Naast het programma Vrouwen achter de Camera tipt het Fries Film Archief graag de bijzondere klassiekers en documentaires die gebruik maken van interessant archiefmateriaal in het festivalprogramma. Zo draaien er vier Finse klassiekers onder Finnish Landscapes en wordt de Zweedse klassieker Häxan met live muziek van Kinetophone in Neushoorn vertoond. Documentaires boordevol prachtig gebruik van archiefmateriaal vind je bijvoorbeeld in de Noordse Focus met Citizen Schein  en Bouwen te midden van eenzaamheid, in Sounds & Cinema in A Family QuartetThe Man from Mo’Wax en Song of Granite, en in het Noorderkroonprogramma met drie rockumentary’s uit Groningen.