Archiefprogramma Noordelijk Film Festival dit jaar in het teken van familiegeschiedenissen

Still Heit

Op het Noordelijk Film Festival is ook dit jaar volop ruimte voor het Fries Film Archief (FFA). Het archiefprogramma draait om het thema ‘Family Matters’: familiefilms en familiegeschiedenis. Er is ook werk te zien uit het grootschalige Ennik-project. Evenals eerder presenteert het FFA weer filmparels uit de eigen collectie. Deze keer een compilatie van vier bijzondere familiecollecties die onlangs zijn gedigitaliseerd. Samen met Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) presenteert het FFA niet eerder vertoond materiaal uit de Leeuwarder filmcollectie.   

Ennik-project
De vader van Joyce Ennik was een verwoed filmverzamelaar. Henk Ennik verzamelde 750 films, waaronder vele unieke kopieën die alleen dankzij zijn verzamelpassie bewaard zijn gebleven. Deze grote particuliere verzameling werd in de jaren ‘90 aan filmmuseum EYE overgedragen en vervolgens gerestaureerd, gedigitaliseerd en op internationale festivals gepresenteerd. Beeldend kunstenaar en dochter Joyce Ennik gebruikte de filmverzameling van haar vader als inspiratiebron. Ze koos stills uit de films en maakte daar volgens een negentiende-eeuwse fotografische techniek gomdrukken van. Omdat de familie Ennik jarenlang in Noord-Nederland woonde, heeft het FFA een aantal films uit de Ennik-verzameling geprogrammeerd. De tentoonstelling Stills van dochter Joyce is tijdens het NFF te bezichtigen op de mezzanine van het Fries Museum.

Cinema concert met musici Cees Hiep en Allard Krijger
Het FFA presenteert tweemaal een cinema concert met films uit de Ennik-collectie. Hieronder valt de Franse speelfilm Justice d’Abord (1921) van de Russische filmer Protazanov, een vertelling over een ongelukkige liefdesverwikkeling tussen de hardvochtige advocaat Granier, de jonge Yvonne en de beeldhouwer Gravitsj. Musici Cees Hiep (elektrische piano) en Allard Krijger (theremin, synthesizers) verzorgen live de muzikale begeleiding. De warme, tinkelende klanken van de Fender Rhodes van Cees en het onaardse geluid van de theremin van Allard maken dit cinema concert tot een unieke ervaring.
Voor meer informatie, o.a. over de tijden van de voorstellingen, zie de website van het Noordelijk Film Festival: klik hier

Documentaires over familiegeschiedenis – met première film Piter Hettinga over vader/dichter Tsjêbbe
In het archiefprogramma is verder een serie documentaires geprogrammeerd, waarin de makers op zoek gaan naar verborgen familiegeschiedenis en daarbij gebruik maken van historisch filmmateriaal. Hoogtepunt is de première van Heit, een korte film van Piter Hettinga over zijn overleden vader, de beroemde Friese dichter Tsjêbbe Hettinga  (1949-2013). In deze serie verder films van de Nederlandse filmmakers Renée Wilna Span (Het mooiste komt nog, 2013), Janina Pigaht (Dagboeken van een Olifant, 2013), Simonka de Jong (Tsjechisch Kersfeest, 2005) en de première van Ken je mij?, een film van Jeroen Hoogendoorn en Henrike Gootjes, waarin vader en dochter Gootjes door heden en verleden van Leeuwarden naar elkaar op zoek zijn. Deze film had onlangs zijn voorpremière tijdens de Leeuwarder Nacht van de Liefde. Ten slotte, we hebben ook de veel geprezen documentaire Never a dull moment van Pim Zwier geprogrammeerd, een film over het wonderlijke leven van multitalent Sam Waagenaar (publicist, acteur, operazanger), met veel archiefmateriaal.
Voor meer info over Heit, klik hier 
Voor meer info over Het mooiste komt nog, klik hier 
Voor meer info over Dagboeken van een Olifant, klik hier 
Voor meer info over Tsjechisch Kersfeest, klik hier 
Voor meer info over Ken je mij, klik hier
Voor meer info over Never a dull moment, klik hier 

Parels uit het FFA en het HCL
Ook dit jaar presenteert het FFA weer een aantal filmparels uit de collectie. Er is gekozen voor vier bijzondere collecties familiefilms die onlangs werden gedigitaliseerd. Medewerkers van het FFA hebben een compilatie gemaakt van mooie en historisch relevante fragmenten uit deze collecties. In bijzijn van de betreffende families worden deze op zondagmiddag vertoond in de Blauwe Zaal van Slieker. Diezelfde zondagmiddag presenteren Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en FFA een doorlopend programma met fragmenten uit de grote ‘filmcollectie Leeuwarden’ die de beide archieven samen beheren. Ook hier is gekozen voor een compilatie uit het beschikbare materiaal.
Voor meer info over de parels uit het FFA, klik hier
Voor meer info over de presentatie van de Leeuwarder filmparels in het HCL, klik hier

Noordelijk Filmfestival
Het Noordelijk Film Festival vindt plaats in Slieker Film en Stadsschouwburg de Harmonie te Leeuwarden en wordt georganiseerd door Film in Friesland. Deze 35ste editie vindt plaats van woensdag 5 tot en met zondag 9 november 2014. Voor meer informatie over het gehele programma, klik hier