Archiefprogramma Noordelijk Film Festival 2016 Online!

SoS

Met trots presenteert het Fries Film Archief samen met het Noordelijk Film Festival The Classic Show of Shows! Elk jaar stelt het Fries Film Archief een archiefprogramma samen voor het Noordelijk Film Festival. Dit jaar is het thema circus, vaudeville en showmanschap. Rondom dit thema hebben we enkele spectaculaire zaken georganiseerd. Allereerst wordt The Show of Shows vertoond, de nieuwste film van de IJslandse regisseur Benedikt Erlingsson. In navolging van deze film heeft het Fries Film Archief footage verzameld uit diverse regionale Nederlandse filmarchieven. Met de hoogtepunten maakten we een nieuwe compilatie, een korte Nederlandse aanvulling op Erlingssons film. René Wolf van EYE Film Amsterdam heeft binnen het thema drie bijzondere klassiekers geprogrammeerd, met Freaks, Lola Montès en I Clowns.

The Show of Shows
Rondtrekkende circusartiesten, vaudeville, variété, kermissen, freak shows en rariteiten: het komt allemaal voorbij in deze niet-te-missen spektakelfilm van regisseur Benedikt Erlingsson (Of Horses and Men). Je ziet negentiende en twintigste-eeuwse archiefbeelden van vroege shows die de wereld verbaasden en home movies van de grootste circusfamilies ter wereld, afkomstig van het National Fairground Archive van de universiteit van Sheffield. Erlingsson, zelf ook acteur en bekwaam showman, neemt ons mee naar vervlogen tijden waarin de meest bizarre, bekwame en adembenemende acts de wereld rondreisden. De prachtige beelden worden vergezeld door een epische originele soundtrack van onder meer Georg Holm en en Orri Páll Dýrason van de IJslandse band Sigur Rós. Kijk hier voor de speeltijden.

Gast programma EYE Film Amsterdam
In dit gastprogramma heeft René Wolff van EYE een drietal prachtige klassiekers over circus voor ons geprogrammeerd.  Klik  hieronder op de titels van deze films voor meer informatie en de speeldata:

Freaks (1932)
Lola Montès (1955)
I Clown (1975)

Archiefcompilatie
Vanaf donderdag 10 november kun je genieten van onze sensationele circus- en vaudevillearchiefcompilatie, samengesteld door onze editor Rik Klaver. Deze wordt doorlopend vertoond in een heuse circustent, die in de foyer op de eerste verdieping van De Harmonie staat. Hoogtepunten uit deze archiefcompilatie worden als voorfilm bij de film The Show of Shows vertoond. Bij beide compilaties heeft filmcomponist Arjan Kiel een originele soundtrack gemaakt.

Voorafgaand aan de eerste vertoning van The Show of Shows op donderdag 10 november opent het Fries Film Archief om 19:15 uur de circustent in de LC Foyer in samenwerking met Circus Salto en Jeugdcircus Saranti. De archiefcompilatie is ontstaan in nauwe samenwerking met het Drents Audio Visueel Archief, het Gronings Audio Visueel Archief. De beelden voor de compilatie zijn geleverd door het Noord-Hollands archief, Historisch Centrum Overijssel, het Limburgs Museum, Stadsarchief Rotterdam en de drie noordelijke filmarchieven. Deze archieven zijn allen lid van het NORAA (Nationaal Overleg Regionale Audiovisuele Archieven), dat naast EYE en Beeld & Geluid het filmisch erfgoed van Nederlandse bodem verzamelt, beheert en digitaliseert.