Archieffilms over Sneek, Bolsward en Súdwest tijdens Sneker Filmwinter

AV1855 jongetje schaatst bij waterpoort

Sneker Filmwinter vertoont een extra programmalijn in het kader van Fryslân 2018, in samenwerking met het Fries Film Archief.

De Sneker Filmwinter vertoont in CineSneek tussen 18-21 januari 2018 zoals gebruikelijk een gevarieerd programma van ruim 30 films. Uit dit aanbod kunt u als filmliefhebber 14 films zien. Omdat de organisatie ook deelneemt aan het culturele programma rond LF2018 is besloten tot een extra programma, waarin natuurlijk de eigen cultuur en regio centraal staat. En hoe kan een filmhuis dat beter laten zien dan met films, van en over Súdwest Fryslân. Zo is er in samenspraak met het Fries Film Archief een programma gemaakt met de titel:

RÛTE SÚDWEST – FILMREIZGJE TROCH DE TIID

Voor de Tweede Wereldoorlog was filmen een dure hobby. vooral de welgestelden hadden een camera en fotografen deden film er soms bij. Súdwest Fryslân is een van de regio’s in Friesland waar al vroeg veel werd gefilmd. Vanwege de watersport en de prachtige kust was het een gewilde filmregio. Ook de mooie stadjes en Gaasterland trokken filmmakers aan. Grote evenementen, zoals de Elfstedentocht en het Skûtsjesilen, werden volop vastgelegd. Het Fries Film Archief bezit dan ook een rijke collectie Súdwest. Met trots vertonen we de parels hieruit tijdens deze editie van de Sneker Filmwinter. Enkele beelden werden ter beschikking gesteld door het EYE Filminstituut in Amsterdam.

Het Fries Film Archief heeft speciaal voor de Sneker Filmwinter vijf compilaties met filmmateriaal van Súdwest Fryslân samengesteld. De films zijn deels geluidloos en worden live door sprekers toegelicht. Maar u mag gerust uw steentje bijdragen, want wat anders echt niet kan tijdens een film, mag nu wel: praat met elkaar, zeg wat u ziet, haal herinneringen op.

Hier vindt u alvast een klein voorproefje uit de filmcompilatie over de Sneker Waterpoort.

Na elke compilatie volgt nog een korte slotfilm.
Het archiefprogramma ziet er als volgt uit:

Vrijdag 19 januari
14.00 uur Sneek, een filmische stad

Inleiding en commentaar verzorgd door Vereniging Historisch Sneek
1600 uur Een eeuw Bolsward op de film
Inleiding en commentaar verzorgd door Vereniging Historisch Bolsward

Zaterdag 20 januari
14.00 uur Tour de Súdwest et Gaasterlân

16.15 uur Aktua Súdwest
Inleiding en commentaar bij beide films Eelke Lok

Zondag 21 januari
14.00 uur Kustroute Súdwest
Inleiding en commentaar Gerben Groenhof
16.00 uur Sneek, een filmische stad
Inleiding en commentaar verzorgd door Vereniging Historisch Sneek

Meer informatie over het archiefprogramma én het volledige programma van de Sneker Filmwinter kunt u vinden in het programmaboekje dat voor u klaarligt bij CineSneek, of op de website www.snekerfilmwinter.nl.
Kaartjes zijn te koop via CineSneek.