Kleare Kimenfilmer Jacques de Beer nu in het filmarchief

Jacques de Beer en Dick Hageman

Vorige week ontving het Fries Film Archief de grote filmcollectie van Jacques de Beer (1928-1998). Dochter Wies de Beer gaf de collectie in bruikleen. Jacques de Beer, van beroep leraar biologie in Leeuwarden, was in de jaren ’60-’80 een van de bekendste Friese amateurfilmers. Hij was actief lid van de Leeuwarder filmclub De Kleare Kimen en regelmatig jurylid voor de filmcompetities van NOVA Noord, de federatie van film- en videoclubs in Noord-Nederland.

Links Jacques de Beer, rechts Dick Hageman (foto: Wies de Beer)

De Beer werkte vaak samen met filmmaker Anton Stoelwinder uit Gorredijk, voor wie hij scripts en audiotracks schreef. In die hoedanigheid werkte hij ook mee aan uitzendingen van Van Gewest tot Gewest, waarvoor Stoelwinder een van de cameramensen in deze regio was. Samen met vriend Dick Hageman bedacht De Beer de animatiefiguren Hylke Hoanne en Plocktok. Onder de naam ‘Dicke Beer’ maakten zij animatiefilmpjes met deze striphelden in de hoofdrol. Hageman maakte de illustraties en De Beer was verantwoordelijk voor techniek en sound design.

De collectie van De Beer bestaat uit meer dan 200 films en video’s. Een deel ervan is door hem verzameld,een ander deel is eigen productie. Daarnaast zaten er ook hand getekende storyboards van de animatiefiguur Hylke Hoanne bij. Wies de Beer schonk het filmarchief bovendien vier oude projectoren van haar vader. De collectie van Jacques de Beer wordt de komende tijd geïnventariseerd en beschreven en zal deels worden gedigitaliseerd in het kader van het Deltaplan Digitalisering Cultureel Erfgoed, waar het Fries Film Archief aan deelneemt.

Hieronder een van de animatiefilmpjes over Hylke Hoanne uit 1981/1982.