24 maart aanbieding filmjournaals Sjoerd Andringa

Still Andringa

Vorig jaar is de enorme fotocollectie van de bekende persfotograaf Sjoerd Andringa (1921) overgedragen aan Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en Tresoar. De collectie wordt de komende jaren beschreven en gedigitaliseerd, een enorm project dat met een grote groep vrijwilligers wordt uitgevoerd. Tijdens zijn werk als fotograaf maakte Sjoerd Andringa vaak ook korte filmshots. Zo is er in de periode 1956-1992 een unieke serie van twintig filmjournaals ontstaan, met veel beelden van de Friese actualiteit. De journaals zijn intussen door het Fries Film Archief gedigitaliseerd. Deze digitale collectie bieden wij nu aan Frans Andringa aan, zoon van de filmer en zelf fotograaf bij het Friesch Dagblad. Tijdens de aanbieding wordt een selectie van hoogtepunten uit het filmmateriaal vertoond en laten we ook het documentaire-portret zien dat Geart de Vries in 1993 voor Omrop Fryslân over Sjoerd Andringa maakte.

De aanbieding vindt plaats op zondagmiddag 24 maart om 15.15 uur en is onderdeel van het openingsfestival van Slieker Film aan het Wilhelminaplein. De nieuwe naam Slieker Film is een eerbetoon aan de Leeuwarder filmpionier George Christiaan Slieker (1861-1945), die als eerste Nederlander films ging vertonen in een bioscooptent op het Wilhelminaplein.

Aanbieding (besloten):

Opening               Jacqueline Schrijver, directeur Film in Friesland
Film                       Vertoning van een compilatie uit de filmjournaals van Sjoerd Andringa
Aanbieding          Aanbieding filmcollectie door Syds Wiersma, coördinator Fries Film Archief
Interview              Geart de Vries, directeur HCL, interviewt Arend Jan Wijnsma, oud-collega van Andringa
Documentaire    Documentaire-portret van filmmaker Sjoerd Andringa
Borrel                  Na afloop

 

Publieksvoorstelling

Later op de middag om 17.30 uur vindt de publieksvoorstelling rond de filmcollectie van Sjoerd Andringa plaats. Deze voorstelling wordt ingeleid door Syds Wiersma, coördinator van het Fries Film Archief. U ziet vervolgens de compilatie uit de filmjournaals en het documentaire-portret van Geart de Vries.