Veelgestelde vragen

Ik wil mijn oude films overzetten op DVD. Kan dit bij het filmarchief?

Ja dat kan, maar wel op voorwaarde dat de films belangwekkend zijn voor het archief. Zo niet, dan verwijst het archief door naar andere instellingen.

Ach, het zijn maar familieopnamen. Zijn die wel interessant voor het filmarchief?

Ja! Juist familieopnamen bieden ons zicht op het leven van alledag en op wat men belangrijk vond om vast te leggen. Het zegt iets over het Friese gezinsleven, de ontwikkeling van mobiliteit (vakantiefilms!), de manier waarop men belangrijke gebeurtenissen zoals bruiloften en verjaardagen vierde, enzovoort. Ook geven familiefilms vaak een verrassende kijk op de Friese omgeving, denk bijvoorbeeld aan vakantiefilms van de Waddeneilanden of de Friese wateren.

Ben ik mijn film kwijt als ik die aan het archief geef?

Nee, u krijgt een kopie op dvd. U blijft hoe dan ook eigenaar van het materiaal, tenzij u besluit om het aan het archief te schenken.

Hoe oud moet materiaal zijn om voor het archief interessant te zijn?

In principe is het onderwerp belangrijker dan het jaartal. Wij zijn ook geïnteresseerd in recent digitale filmmateriaal.

Ik wil graag een film bekijken. Hoe doe ik dat?

Een deel van de collectie van het Fries Film Archief kunt u online bekijken. Maak gebruik van de zoekfunctie op de homepage om materiaal te vinden. Wilt u een film bekijken die nog niet online beschikbaar is, dan kunt u een afspraak met ons maken. U bent dan welkom om de film op het archief te bekijken. Aan het bekijken van materiaal op het filmarchief zijn geen kosten verbonden.

Ik wil graag een film bestellen, kan dat?

Wilt u historische beelden vertonen tijdens een dorpsfeest, een bedrijfsjubileum, een tentoonstelling of in de klas, dan kan dat. Wij branden films uit onze collectie op dvd. We hebben ook verschillende thematische compilaties van ons materiaal gemaakt. De kosten voor een dvd zijn afhankelijk van het vertoningsdoel. Kijk in onze webwinkel voor een overzicht van dvd’s die we direct beschikbaar hebben.

Ik wil graag een thematisch of plaatselijk overzicht. hebben jullie dat?

Wilt u een overzicht van bestaande filmfragmenten over een bepaald thema of een bepaalde stad/dorp, dan kunnen we dit voor u maken.